fallback

Албанската полиция застреля 35-годишен етнически грък. Инцидентът е станал по време на националния празник на Гърция, в албанското село Буларат. Мъжът издигнал гръцкото знаме, полицията го свалила, а той открил огън с "Калашников".

Село Буларат, близо до албанско-гръцката граница, е населено предимно с гръцко малцинство. То попада в спорна зона между Атина и Тирана. От години южната част на Албания е наричана в Гърция Северен Епир. Хората от гръцкото малцинство в региона получават гръцко гражданство. Таково е и семейство Кацифас от Буларат, който преди години се местят в Гърция.

В неделя, на националния празник на Гърция. 35-годишният Константинос Кацифас се връща в родното си село в Албания. Там той издига гръцкото знаме в местното гробище. В него са положени тленните останки на гръцки войници, загинали през Втората световна война. Малко след това албанската полиция сваля флага. Тогава 35-годишният Кацифас открива огън по властите с автомат "Калашников". Извикани са и албански спецчасти, които прострелвaт смъртоносно 35-годишния мъж, предаде Bulgaria ON AIR.

Убийството предизвика дипломатическо напрежение между двете страни. От гръцкото външно министерство обявиха в изявление, че е "неприемливо, че операцията е довела до загуба на човешки живот". И също така призоваха албанските власти да осигурят пълно изясняване на случилото се.

Отговорът на Албания не закъсня. В  Twitter премиерът на старата Еди Рама описа Кацифас като "луд".

Младият мъж е бил с крайни националистически идеи. Той е служил в спецчастите на гръцката армия. На повечето му снимки в профила му във Facebook е с военни дрехи. Той също така е публикувал и материали в подкрепа на т. нар. Фронт на Освобождението на Северeн Епир – гръцка етническа група, действала подривно в Албания по времето на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 5 години

Stiga ste plioyili bg maimyni...za nisto ne ste sposobni609

38

Анонимен

преди 5 години

"Тази най малко националистическа държава изби, прогони и малтретира над 1 млн. българи от Северна Гърция. Гърците изнасилваха български жени и девойки и убиваха български деца като ги оставяха да умрат от глад заточени на островите.Липсва историческа памет!"------Това е защото са християни, а християните са само добри. При тях няма лоши. ;)

37

Анонимен

преди 5 години

От статията:"Отговорът на Албания не закъсня. В Twitter премиерът на старата Еди Рама описа Кацифас като "луд".Младият мъж е бил с крайни националистически идеи. Той е служил в спецчастите на гръцката армия. На повечето му снимки в профила му във Facebook е с военни дрехи."На мен пък в България тия там клоyни от БНО "Шипка", Войнски съюз "Васил Левски" и тем подобни, ми изглеждат луди. Нискоинтелигентни фанатизирани промитаци, които само проблеми създават. И лоша репутация на страната.

fallback