снимка: Ройтерс
fallback

Анкара поиска от местните власти в Турция да въведат по-строг контрол, както и глоби, върху представителите на бизнеса, които увеличават по-драстично цените заради икономическите затруднения на страната. Това става ясно от съобщение на вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

През последните месеци турската икономика беше ударена от валутна криза, в рамките на която от началото на годината цената на лирата поевтиня с 40%, а инфлацията достигна до близо 25%, най-високата стойност за последните 15 г.

И докато цените в Турция растат, президентът Реджеп Ердоган призова турците да докладват за магазини и "опортюнисти", които увеличават прекомерно цените, обещавайки да проведе акции в обектите, ако е необходимо.

В същото време финансовият министър Берат Албайрак във вторник обяви план за "доброволно" намаляване на цените с 10% в опит да се отговори на повишаващите се потребителски цени.

По-рано в четвъртък вътрешният министър Сюлейман Сойлу е изпратил уведомления до кметовете на всички 81 турски провинции с искане да бъдат взети мерки срещу тези, които "се възползват" от волатилните валутни курсове, за да увеличат цените, се посочва още в съобщението на министерството.

"Беше установено, че някои магазинери, фирми и компании през последните дни въведоха резки увеличения на цените на продукти и услуги, предоставяни за нуждите на гражданите, че някои стоки се държат на склад, за да предизвикат увеличение на цените", посочва още министерството.

Продължението на материала вижте в Investor.bg.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 5 години

Това си е проблем на Турция.Нито живея там,нито я посещавам та да ме засяга.По-важно е изселниците да си стоят в Ердогановия рай и да не се връщат в България.

26

????

преди 5 години

Престанете да сипете злоба и да се радвате на чуждото нещастие! Не говори добре за Вас! Донякъде Ви разбирам, защото чрез история и кино, ТВ ни е набивано /турци - клане, робство/ Не, че не било, но то е било и обикновените хора днес не са онези същите, които са извършвали зверствата! И знайте, че когато съседната къща гори, има вероятност да се запали Вашата.

25

????

преди 5 години

Опитват се да се отърват от "американската зависимост" - петродолара, но едва ли ще успеят. Възможно е с Русия, Иран, Китай това да се получи. Следващата стъпка е война, която в момента се води, но да се разрасне до Трета Световна. И, за съжаление, по всичко изглежда, че натам сме се запътили. Империята няма да се даде току така. Добре, че UK излезе от ЕС, възможно е Германия, Франция... съответно и България(Борисов) да сме към по-справедливата в случая страна, а тя не е на САЩ.

fallback