Снимка: Архив, Reuters

Македония може да стане член на НАТО още през 2019 г., стига да бъде спазено споразумението с Гърция за смяна на името на страната. Това заяви на пресконференция днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Още по темата

"Тези думи звучат нереалистично, според мен това е поредният опит от страна на западните лидери да "побутнат" македонския елит по пътя на евроатлантическата интеграция", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев.

Той посочи, че на практика не е имало никаква необходимост от провелия се в югозападната ни съседка референдум и го сравни с този за Brexit във Великобритания.

"Зоран Заев, подобно на бившия британски премиер Дейвид Камерън, извърши политическо самоубийство. Всички виждаме колко разединен е македонският народ в момента. И отсега още смея да прогнозирам, че освен председател на парламента албанец, Македония много скоро може да има и премиер албанец", подчерта дипломатът пред Bulgaria ON AIR.

Като причина за това той отбеляза сплотяването на албанската общност освен в Македония, също и в Косово, и в Сърбия, и в самата Албания.

"Това всъщност застрашава България и българската политика в региона, тъй като две от петте държави, с които страната ни граничи, са в сериозна политическа криза, а третата - Турция, се намира в икономическа криза", смята Милен Керемедчиев.

В неделя в Бившата югославска република Македония (БЮРМ) се проведе референдум с въпрос за подкрепата на членството в ЕС и НАТО и споразумението за смяна на името на държавата на Република Северна Македония.

И макар допитването, което има консултативен, а не задължителен характер, да не събра необходимата активност от 50% плюс един глас, над 90% от далите своя вот отговориха положително. А това се приема като успех от страна на премиера на страната Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Не са изключени обаче предсрочни избори в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase