На кръстопът ли се намира Македония и какво е бъдещето на ЕС? Отговорите на тези въпроси потърсихме в предаването "Денят ON AIR" от ръководителя на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в София Огнян Златев.

"За момента политическите сили в Македония дават своята оценка на резултатите. От имащите право на глас са гласували около 37%, над 90% са изразили подкрепа за референдума, което за мен е много силен сигнал. Този референдум е с консултативен характер, няма юридическа стойност", коментира Златев.

От опозицията в македонския парламент предупредиха, че ще признаят резултата от вота, само ако гласувалите са над 50%. Премиерът Зоран Заев пък заяви, че ако не получи подкрепа от ВМРО-ДПМНЕ за споразумението, няма да се поколебае да свика предсрочни избори.

Още по темата

Огнян Златев уточни, че натискът в Македония е бил в посока дали да се излезе да се гласува или не, а не дали да се гласува "за" или "против". И добави, че следва гласуване в парламента, като по думите му е въпрос на политическа отговорност македонските политици да бъдат на висотата на европейската перспектива пред своята държава.

Царящата нестабилност в Западните Балкани показва колко е важен регионът за Европейския съюз. Трябва да инвестираме ресурси в това да направим региона по-стабилен. Никой отвън няма да дойде и да реши проблемите на региона, посочи Златев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента ЕС има най-добри показатели за последните 10 години. Има висок темп на развитие на икономиката във всяка една от държавите членки, както и сериозно технологично развитие, стана ясно от изказването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase