Снимкa: Reuters, архив
fallback

"Македонците сгрешиха. Те избраха самоизолацията пред това, което им предложи ЕС", заяви в "Денят ON AIR" бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов.

Ключовият референдум за смяна на името на Македония се провали заради бойкот. Гражданите трябваше да отговорят със "за" или "против" на въпроса: "Подкрепяте ли членство в Европейския съюз и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?"

Вотът обаче премина при ниска избирателна активност. До урните отидоха малко над 36% от гласоподавателите.

По думите на Александър Йорданов бъдещето на страната би трябвало да зависи от активните граждани, които участват в избори и референдуми, и само част от бойкотиралите допитването наистина са убедени във вота си "против".

Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че договорът с Гърция вече е бил приет от македонския парламент с обикновено мнозинство от 69 гласа. На референдума е ставало въпрос този "вот на народните представители" да премине във "вот за промяна на текстовете от конституцията, които предвижда този договор", което значи към сегашните 69 да се добавят още 12 гласа.

Според него въпросът на референдума е бил достатъчно ясно зададен, за да го разберат гражданите, и не това е причината за ниската избирателна активност.

"Може би ще има предсрочни избори с неясен край. С още по-трудно формиране на едно бъдещо управление, което не вярвам, че ще стигне до това да има самостоятелно мнозинство за промяна на конституцията. Изпуснаха си влака за Европа", заяви Александър Йорданов в "Денят ON AIR".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

41150

преди 5 години

Абе защо никой не задава въпроса защо в БРЮМ се говори на български? И защо гърците се косят толкова като техният език, тоест гръцки, не се говори в Македония?

62

Н

преди 5 години

Когато Ал. Йорданов прави изказвания, сещайте се какво стори СДС на България! Този е един от бившите големи в тази изтърсена партия! Щяха да го убият, ако се беше появил във Варна, след като затвориха и сринаха Варненска корабостроителница по заповед на Костов! Така резултатът беше 6000 работещи на улицата и една срината печеливша индустрия! Затова на този не му вярвайте, той лъже!

61

Анонимен

преди 5 години

МакедониСТИТЕ не са умен народ,те са едни прости югого/мнари сърбомани,да вървят на ..... и айде и вие каскети там при тях.Имате официалната подкрепа на Русия която е подкрепила бойкота.

fallback