Общ преглед

Необичайно лошото време за сезона затвори училищата в Атика, Кефалония, Закинтос, Западна Гърция и Пелопонес, а аварийните служби са реагирали на 280 сигнала за инциденти през последната нощ, предава CNN - Гърция.

Според изданието отиващият си циклон "Ксенофонт" и идващият "Зорбас" "помитат страната с поривист вятър, порои и ниски температури", пише "Фокус".

Цялата страна ще бъде обхваната от проливни дъждове и бурен вятър.

Циклонът "Ксенофонт" вече причини щети, като включително стана причина за рухването на минаре на джамия в град Янина в северозападната част на страната, съобщава македонското електронно издание "НОВА".

Минарето на джамията "Аслан паша" в Янина датира от XVII век. Уточнява се, че и по-рано са били постъпили сигнали за необходимостта от реновирането му, но така и не са предприети ремонтни действия. Историческата джамия е построена през 1618 г. и към настоящия момент се намира под закрилата на общинския музей.

Поради циклона "Ксенофонт", плавателните съдове остават на котва през последните три дни. В северните предградия на Атина вече бе съобщено за прекъсване на електроподаването, предизвикано най-вече от паднали дървета в резултат на силните ветрове. Училищата в гръцката столица остават затворени по нареждане на местните власти.

Решението бе взето превантивно с цел да се ограничи движението на открито заради екстремните и опасни метеорологични условия. Наредби за затваряне на учебни заведения бяха издадени и на Пелопонес, Коринт, Арголис, Аркадия, Месиния и Лакония, и за част от региона на Западна Гърция.

Очаква се циклонът "Зорбас" да засегне най-силно Южно Йонийско море, полуостров Пелопонес, остров Крит, Цикладския архипелаг, Атина и Евия. Вятърът в Йонийско море ще достигне сила от 8-10 бала, а в Егейско море - 6-7 бала.

CNN пише, че продължителността на циклона варира от 12 часа до 5 дни и може да обхване до 300 км.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар