Снимка: Bulgaria ON AIR

Предстоящият референдум в Македония много наподобява референдума за Брекзит, защото също е предизвикан от премиера и има опасност да се обърне и да избухне в лицето му, каза бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Три дни остават до важния референдум в западната ни съседка, който ще определи евроатлантическото бъдеще на страната и ще утвърди договора за новото име споразумението, за което беше постигнато след десетилетия спорове.

Журналистът Нина Спасова и Милен Керемедчиев коментираха в студиото на "България сутрин", че страната ни правилно се е дистанцирала от тази тема към този момент, въпреки че в последно време в Скопие на посещение бяха доста високопоставени гости.

Керемедчиев допълни още, че има опасност да няма достатъчно активност на вота и да не мине референдумът.

Нина Спасова смята, че въпросът е добре зададен, а албанското население може да изиграе ключова роля за този референдум, защото 95% от тях одобряват европейската интеграция за Македония.

"Ориентацията на Македония е страшно важна и за България, ние неслучайно проявихме такава активност по време на европредседателството", допълни още Спасова.

Тя коментира и антибългарските нагласи в съседката ни. Според нея ще мине много време и поколения, за да се изкорени това отношение към нас.

Милен Керемедчиев пък добави, че трябва да се упражнява постоянен натиск върху македонските политици, за да не се заиграват именно с това.

"Македония за краткото си съществуване успя да се скара с всички свои съседи и да прояви претенции към всички съседи. Всъщност Македония като държава се създаде със скандали, тя просъществува въз основа на скандали и открадване или на име, или на история, или на други факти", каза той.

Керемедчиев допълни също, че от успеха на референдума в Македония зависи до колко ще е лесно проевропейското ориентиране и на Сърбия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase