Снимка: архив, Reuters

Конституционният съд на Румъния одобри инициатива за промяна в конституцията, за да бъде уточнено, че семейството се основава на брак между мъж и жена, а не между двама съпрузи, както е в момента, предаде Медиафакс.

Гражданската инициатива, която събра подписите на 3 милиона души, миналата седмица получи одобрението на Сената, който е решаващият орган в този случай. Миналата година предложението беше одобрено и от Камарата на депутатите.

Днес съдиите от Конституционния съд решиха със седем гласа "за" и два "против", че законът за промяна на дефиницията на семейството в конституцията съответства на конституционните разпоредби.

Председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня миналата седмица приветства решението на парламента да одобри гражданската инициатива за ревизия на конституцията и уточни, че референдумът ще се състои на 7 октомври.

Информационният сайт Зиаре уточнява, че съгласно новия закон за референдумите гласуването ще бъде валидно, ако в него участват най-малко 30 процента от регистрираните в избирателните списъци и ако валидните гласове представляват най-малко 25 процента от регистрираните в избирателните списъци.

Съгласно данни от 31 август 2018 г. имащите право на глас румънци са 18 917 485 души, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase