Снимка: intimenews

Двете български ромки, които повредиха експонати в музеи в Атина, са били разпитани от гръцката полиция и след това освободени, съобщи Ройтерс.

Пред полицията те са дали показания, че са дълбоко вярващи и пръскали с олио и светена вода по експонатите, за да ги направят „чудотворни“.

По време на задържането на двете български ромки в тях са открити три бутилки с олио, както и две тетрадки с бележки, където е било описано точно къде се намират музеите в Атина, техните имена, адреси и какви експонати има в тях.

Българските гражданки, които бяха задържани за 24 часа, ще бъдат съдени за дребно хулиганство, защото нанесените от тях щети не са големи.

Още по темата

Обвиненията за нарушение на Закона за антиките са повдигнати от прокурор в Атина срещу двете жени на 48 и 50-годишна възраст. Обвиняемите бяха изправени вчера пред съд, но делото бе отложено, тъй като съдът поиска доклад за вида на течността, която е причинила щетите на експонатите в музеите, пише „Труд“.

Двете жени твърдят, че не са имали за цел да причинят щети. За една от обвиняемите, която е инициирала престъплението, се твърди, че принадлежи към религиозна ерес. „В Библията пише, че трябва да пръскаме експонатите, защото стават чудеса. Силно вярваме в Бога и вършим Неговата воля“, гласят част от показанията й. Другата твърди, че просто я е следвала.

Двете български ромки бяха арестувани в неделя сутрин, докато се готвели за поредната си вандалска акция в Националния исторически музей, помещаващ се в сградата на старият гръцки парламент. Те са разпознати от охранител в сградата, тъй като снимките им били разпространени по всички музеи, след вандалства извършени и в други два музея.

В продължение на час двете жени са наблюдавани по видеокамери и непосредствено преди да стигнат до урната на гръцкия въстаник Константинос Канарис, двете са арестувани с вече подготвени и намазани с олио ръце.

„Ако двете жени бяха хвърлили олио по урната на гръцкия герой и то бе проникнало, тогава последствията щяха да са немислими и за България“, коментират запознати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase