Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес в Скопие, че алиансът няма да приеме Република Македония без финализиране на договора със съседна Гърция за промяна на името на бившата югославска република, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Още по темата

Столтенберг се срещна днес с македонския премиер Зоран Заев и му засвидетелства подкрепа за неговата кампания за предстоящия референдум за името на 30 септември.

"Вратата на НАТО е отворена, използвайте шанса на 30 септември", заяви Столтенберг на пресконференция със Заев.

Генералният секретар призова македонците да излязат масово да гласуват "за членство в международната общност с всички предимства, което то дава на страната", предаде агенция МИА.

"Ако приемете споразумението за името, ние ще можем да подпишем протокола за присъединяване още тази зима. Ще имаме министерска среща през февруари и на нея вашият министър на отбраната ще може да седи на масата наравно с всички останали", заяви Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Според постигнатото споразумение с Гърция бившата югославска република ще се преименува на Република Северна Македония, за да разсее притесненията на Гърция, че има претенции за територията на едноименната гръцка област или за античното наследство на Гърция.

Западните лидери също подкрепиха кампанията за положителен вот на референдума за името. Австрийският канцлер Себастиан Курц и германският канцлер Ангела Меркел също планират да посетят Скопие в петък и събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase