Снимка: БТА

Руската бойна авиация поднови въздушните удари по сирийската провинция Идлиб. Изтребители извършиха 30 нападения срещу 16 зони в западната част на провинцията вчера. Нападенията заплашват живота на 2 900 000 цивилни в Идлиб, коментира арабистът проф. Владимир Чуков пред БНТ.

"Около 3-4 месеца Сирия по-скоро отсъстваше от дневния ред на световните медии, получи се затишие и сега сякаш има потенциал отново да стане тема номер едно. В петък ще бъде свикан Съветът за сигурност на ООН по искане на САЩ, което може би поставя сирийската тема на един нов пиедестал", обясни експертът.

Още по темата

По думите му, най-неприятното от новите удари в Идлиб е, че има реална опасност за сигурността на цивилните и това трябва да бъде предотвратено, защото в противен случай ще има хуманитарна катастрофа и вълна от около 800 000 нови бежанци.

Турция е пред много сериозно изпитание, защото тези 800 000 човека най-вероятно ще се опитат да влязат на нейна територия, допълни проф. Чуков.

Провинция Идлиб е в ръцете на терористична организация - фронтът "Нусра". Очевидно, че сега е дошъл ред на техния бастион, където се намира най-големият КПП между Турция и Сирия, допълни арабистът.

Русия е тази, която натиска, бомбардирайки фронта "Нусра" буквално всеки ден. Позицията на САЩ беше заявена от президента Тръмп, както и от други американски представители, които подчертаха, че трябва да бъде избегната нова дипломатическа криза, каза в заключение проф. Чуков.
 

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 10 месеца

Браво на руснаците!Винаги знаят как да се из.с. ерат.Толкова ги обичам,че бих ги удушил в прегръдка.

66

Анонимен

преди 10 месеца

"Защото ние сме най близо до хауса."

До кво сте най-близо? :))) До къщата? Или до анyса? Нещо не разбрах.
То това "хаус" и "хаос" са различни неща все пак.

65

Анонимен

преди 10 месеца

Никави араби в Европа! По никакъв начин! И без никакво сълзливо поведение! Безкомпромисно да се връщат обратно откъдето са дошли. Иначе това никога няма да спре. Да се оправят сами.Държат се като овце на заколение и се зъбят на този когото не трябва! Да се опълчат най - после, но на собствените си господари. Защо вечно чакат друг да ги оправя? Защо не разрешават сами собствените си проблеми, защо допускат други да се бъркат? Що за манталитет що за чудо? Нямам думи!