Снимка: Reuters

Турското министерство на транспорта и инфраструктурата отрече твърдения, че ще плаща на България и Румъния за ползване на въздушното им пространство при полетите по вътрешните линии, извършвани от новото, трето летище на Истанбул, предава БТА.

Съобщението на министерството е в отговор на публикувани в някои медии твърдения, които се позовават на внесено в турския парламент питане към транспортното министерство: "Ще плащаме ли пари на България за полетите по вътрешните линии от новото летище".

Турското министерство на транспорта и инфраструктурата посочва в съобщението, че на 16 август са били публично оповестени въздушните маршрути и коридори, които ще се ползват от самолетите, излитащи и кацащи от новото летище.

"Всички въздушни дестинации и коридори, които ще се ползват за излитане и кацане по вътрешните линии са на турска територия. Всякакви твърдения, че ще се ползва въздушното пространство на България или на Румъния и че за това ще се заплаща от хазната са неверни и нямат никаква стойност", заяви министерството.

В същото време се посочва, че при транзитните и международните полети на влизане от запад или при излизане се ползва въздушното пространство на България и на Гърция.

"Същото положение ще продължи да е в сила и след като започне да функционира новото летище. Както досега не е заплащано, така няма да се правят никакви плащания и занапред", се казва в изявлението на министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase