Съвместно отбелязване на годишнината в Благоевград. Снимка: БТА

Видео 10.08.2018

Защо Зоран Заев пак си играе с историята ни? Да реагираме ли?

Скорошните изявления на македонския премиер Заев по повод Илинденско-Преображенското въстание, в които той го окачествява като македонско пред македонска телевизия, разбуниха духовете и се превърнаха в историческа тема, препречила колелата на иначе гладко вървящата дипломация между страните.

От българска страна първо Корнелия Нинова призова премиера да вземе отношение по въпроса. Вчера Бойко Борисов реагира и призова Заев за "по-обрани" приказки по исторически теми като напомни, че именно с него съвместно са отбелязали 115-годишнината от въстанието в Благоевград.

Още по темата

Темата коментираха и в "България сутрин" журналистът Валери Тодоров и депутатът от ВМРО Любомир Милошев.

"Разделен съм в чувствата си за това дали трябва да реагираме или не, защото ако трябва да реагираме на всичко, идващо от Македония, ще преекспонираме темата", каза Валери Тодоров в студиото на Bulgaria ON AIR и допълни, че въпросът за това как ще разпознае историята си Македония в навечерието на приемането й в ЕС остава.

"Досега ние показваме толерантност, но България и Македония имат една идентичност и тя е българска", каза още журналистът и акцентира, че трябва с голямо внимание да следим процеса на присъединяване на Македония към Евросъюза.

Според депутата от ВМРО Любомир Милошев за България е важно да се следи оттук нататък пътя на Македония към ЕС и НАТО.

"Най-отговорната позиция на Българската държава е максимално да подкрепя Македония да се присъедини към ЕС и НАТО", заяви той.

Милошев обясни, че има комисия занимаваща се с историческите теми, в които всички спорни точки трябва да бъдат изчистени и трябва да се изхвърлят тезите на македонизма.

По думите на Валери Тодоров българската държава трябва ясно и категорично да изговори своята позиция и тя трябва да бъде разпознаваема, както и да направим ясно разграничение между политика и история.

Той определи България като "най-засегнатата страна от политиката на изземване на исторически факти".

Коментари Напиши коментар

105

кръстю

преди 7 месеца

кой да реагира тези които требваше да реагират не могат щото ядоха от кюфтетата на заев и пиха от ракията му

104

Тези

преди 7 месеца

макета са уникално ....парчета ...оставете ги да си живеят в Нарния и да си вярват. Никой не ги бръсне за 5 стинки. То при тях стана малко като братвежите за Чък Норис едни такива хумуристични. :D

103

Сата НАТО

преди 7 месеца

Вие наистина ли смятате, че македонският премиер трябва да каже, че Илинденското въстание не е македонско, а някакво друго?

Може би е торлашко или е въстание на гагаузите, или влашко?

Въстанието е македонско, много ясно.