Снимка: Reuters

Отношенията между Загреб и Белград винаги са били обтегнати. Помирението между двете страни би било много трудно. Това каза Райна Асенова, журналист от БТА, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Асенова посочи, че конфликтите между Хърватия и Сърбия водят началото си още от Втората световна война. Те добави, че макар да има затишия, то малък повод е достатъчен за възстановяване на спора между тях. Според нея дори идеите за общо бъдеще, за което говорят управниците на двете страни, все пак не помагат.

"Периодично при всяка криза и всеки повод за криза политиците връщат темата далеч назад в историята. Необходим е само повод, за да започнат нови обвинения между двете страни", каза Асенова.

Още по темата

Журналистът посочи, че не само исторически са поводите за конфликти между двете държави. Според нея влиянието на Русия и намесата ѝ в двете държави също   от съществено значение, както и борбата между Загреб и Белград за руските симпатии.

"Има и винаги е имало съперничество между Хърватия и Сърбия. То се разпростира в много области, започвайки от икономиката, преминавайки през териториалното разпределение и се достигне до борбата за влияние в целия район. Това съперничество скоро няма да свърши", смята Райна Асенова.

Журналистката коментира и че проблемите между Загреб и Белград разрастват мащаба си и вече напускат пределите на страните, в които се развиват.

"Конфликтът между Хърватия и Сърбия като че ли обхваща все повече страни. Свидетели сме как той започва да се пренася извън границите на двете държави и тези на Балканите като цяло", каза тя.

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович гостът определи като "силно национално ангажиран".

"Политическата кариера на Китарович е изцяло свързана с национализма. Тя го възприема като патриотизъм, но границите между двете често се размиват", смята Асенова.

Тя посочи, че военното напрежение и въоръжаване на Хърватия и Сърбия, което протича в последните години, е притеснително.

"Гърция и Турция също не бива да се пропускат в това отношение. Въпреки големите си финансови проблеми Атина не спира да се въоръжава, а Турция се снабдява с изтребители F35 от САЩ – най-новото оръжие, а купува и противоракетни системи С-400 от Русия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase