Снимка: архив, Reuters

Мнозинството граждани на Република Македония ще гласуват на референдума за договора с Гърция на 30 септември, за който Държавната избирателна комисия /ДИК/ планира да похарчи 169 770 000 денара. Това показват цитирани от македонските медии резултати от проучване на общественото мнение, извършено от агенция М-проспект в периода от 24 юли до 1 август тази година.

На въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция" положително биха отговорили 41,5 процента, а против биха гласували 35,1 процента.

Още по темата

Мнозинството анкетирани /66,4 на сто/ са заявили, че ще гласуват на референдума, а 19,8 на сто вече са решили да бойкотират допитването. 11,9 на сто още не са решили.

Подкрепа за договора биха дали 27,4 процента от македонците, против биха били 45,2 процента. При етническите албанци "за" биха гласували 88 процента, а против - 2,2 на сто, показват резултатите от проучването.

Кампанията за референдума постепенно започва, пише БТА. Депутатът от управляващия Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Павле Богоевски вчера изрази подкрепа за допитването. "Подкрепа за този договор и на референдума, за бъдещето на Република Македония, е най-висш патриотичен акт. Затова нека на 30 септември да кажем смело, масово и с достойнство "да" на членство в ЕС и НАТО с приемане на Преспанския договор", призова Богоевски.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че до 10 септември, когато официално започва кампанията за референдума, ще съобщи дали ще призове членовете на партията към бойкот на референдума, дали да гласуват против или да го подкрепят. "Не е вярно, че ВМРО-ДПМНЕ няма позиция по този въпрос. Многократно сме казвали и повтаряли становището си по отношение на принципа на промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име", каза Мицкоски в интервю за тв Канал 5.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase