Снимка: архив, Reuters
fallback

Мнозинството граждани на Република Македония ще гласуват на референдума за договора с Гърция на 30 септември, за който Държавната избирателна комисия /ДИК/ планира да похарчи 169 770 000 денара. Това показват цитирани от македонските медии резултати от проучване на общественото мнение, извършено от агенция М-проспект в периода от 24 юли до 1 август тази година.

На въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция" положително биха отговорили 41,5 процента, а против биха гласували 35,1 процента.

Oще по темата

Мнозинството анкетирани /66,4 на сто/ са заявили, че ще гласуват на референдума, а 19,8 на сто вече са решили да бойкотират допитването. 11,9 на сто още не са решили.

Подкрепа за договора биха дали 27,4 процента от македонците, против биха били 45,2 процента. При етническите албанци "за" биха гласували 88 процента, а против - 2,2 на сто, показват резултатите от проучването.

Кампанията за референдума постепенно започва, пише БТА. Депутатът от управляващия Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Павле Богоевски вчера изрази подкрепа за допитването. "Подкрепа за този договор и на референдума, за бъдещето на Република Македония, е най-висш патриотичен акт. Затова нека на 30 септември да кажем смело, масово и с достойнство "да" на членство в ЕС и НАТО с приемане на Преспанския договор", призова Богоевски.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че до 10 септември, когато официално започва кампанията за референдума, ще съобщи дали ще призове членовете на партията към бойкот на референдума, дали да гласуват против или да го подкрепят. "Не е вярно, че ВМРО-ДПМНЕ няма позиция по този въпрос. Многократно сме казвали и повтаряли становището си по отношение на принципа на промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име", каза Мицкоски в интервю за тв Канал 5.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 5 години

Тъпите албанци решават съдбата на Македония, а "македонците" продължават да са слепи и глухи, ние им пречим...

26

Анонимен

преди 5 години

Стискам палци точно така да стане И НАЙ-НАКРАЯ ДА СЕ СВЪРШИ ТАЯ МЪКА СЪРБОМАНСКА,насила да ги карат да се чувстват етнически никога не съществували македонци вместо това което те искат да са ПРАВИ СРБИ ОТ СТАРА СРБИJA!!С вас съм "бракя и сЕстри"ГЛАСУВАЙТЕ МАСОВО ПРОТИВ,разделете се с албанците АМА ОХРИД НЯМА ДА ВИ ГО ДАДЪТ ЩОТО НЕ Е СРЪБСКИ И АЛБАНЦИТЕ ГО ЗНАЯТ.Което остане от БЮРМ извън албанската трета държава пръждосвайте се ка Београду а ние българите ще си ходим в ОХРИД БЪЛГАРСКИ.ОХ,ДАНО!

25

Факт

преди 5 години

Шиптърите са не 88%,а 100% "ЗА".Защото членството в НАТО отваря директно вратите към "Велика Албания".Македонците пък са за ЕС,за да има къде да бягат.Хитростта бе в обединяването на въпросите в един:"Съгласни ли сте за новото име,за членството в ЕС и НАТО?"Ако въпросите бяха поотделно,резултатът щеше да е по-различен.Впрочем приемането в НАТО ще стане незабавно,докато в ЕС ще поизостане...доста.Дето се вика-искаш ЕС-получаваш НАТО.Ама така или иначе Македония е обречена,няма и 20 години да

fallback