Снимка: в. "Ватан"

Темата, свързана с убити деца в Турция, е водеща за турския печат днес.

Всички водещи турски издания публикуват на първите си страници снимки на изчезналото преди 18 дни четиригодишно момиченце Лейля, което вчера бе открито мъртво в източния окръг Агръ.

Малката Лейля Айдемир изчезна в село Безирхан (окръг Агръ, Източна Турция), в което живее дядо й. Лейля бе пристигнала със семейството си в Безирхан по повод Рамазан байрам. Цяла Турция дни наред следеше развитията във връзка с издирването на момиченцето.

Новината за смъртта на детето дойде, след като в неделя бе съобщено, че друго изчезнало дете в Турция е открито мъртво. Тялото на осемгодишната Ейлюл Яглъкара бе намерено след седемдневно издирване, заровено под електрически стълб в Анкара. Според първоначалните медицински заключения момиченцето е било измъчвано, насилвано сексуално и удушено.

"Турция плаче" ("Ватан"), "Черна новина от Лейля" ("Йени шафак"), "Сърцата ни отново са разкъсани" ("Стар"), "След Ейлюл и Лейля бе открита мъртва" ("Миллиет"). Това са заглавия на някои от вестниците по темата, поместени на първите им страници, пише БТА.

След осемгодишната Ейлюл, открита мъртва в Анкара, и изчезналата в Агръ четиригодишна Лейля бе открита мъртва. Милиони се потопиха в скръб, пише "Ватан".

Добрата новина, която цяла Турция чакаше, не дойде, констатира "Йени шафак", като добавя, че разследващите не изключват варианта за убийство на детето.

Изданията пишат, че тялото на детето е било открито край малка река на три километра от село Безирхан от местен жител, който отишъл да коси трева.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу съобщи, че тялото на Лейля е било открито в район, който многократно е бил претърсван от спасителните екипи, заради което се създава впечатление, че тялото е било оставено край реката преди 4-5 дни.

В издирването на детенцето участваха жандармеристи, полицаи, служители на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), медици, работещи в Бърза помощ, служители в турския Червен полумесец, доброволци, специално обучени кучета.

Трагичните развития с двете изчезнали момиченца в Анкара и Агръ предизвикаха обществено възмущение. Хиляди турски граждани, включително много известни личности, заляха социалните мрежи със съболезнователни послания и призиви за по-строги наказания за убийците и насилниците на деца, включително връщането на смъртната присъда.

Вестник "Миллиет" пише, че още две деца са изчезнали в Турция през последните дни. Едното дете е шестгодишният Уфук Татар, който е издирван в южния окръг Хатай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase