Румен Радев и Александър Вучич. Снимка: архив, БТА
fallback

Сръбските власти в Босилеград върнаха двете паметни плочи с имената на жертвите от Босилеградския погром през май 1917 г., предаде БНТ.

Първата плоча беше отнета миналата година от полицията по нареждане на местната управа. Тогава идеята на Културно-информационния център беше да постави плочата в центъра на Босилеград, за да се отбележат 100 г. от паметта на невинно избитите българи. Втората плоча пък беше задържана на 11 май т. г. от митническите власти на ГКПП "Рибарци-Олтоманци".

Oще по темата

От Културно-информационния център в Босилеград казаха, че проблемът с паметните плочи е бил поставен на срещата между президентите на Сърбия и България Александър Вучич и Румен Радев преди няколко дни в Димитровград. След разговора сръбските власти върнали плочите в Босилеград.

"Надяваме се с този жест да е започнал един етап на българо-сръбските отношения, да започне решаването на проблемите на българското малцинство, каза Иван Николов", председател на КИЦ-Босилеград.

"Няма нищо лошо, което да оскърбява сръбската държава с невинно избити жертви. Ние искаме просто тези плочи да ги сложим тука, за да помним нашата западно-покраинска история", каза Радко Стоянчов.

В момента двете паметни плочи се съхраняват в информационния център. От там ще възобновят административната процедура пред местната управа едната плоча да бъде поставена в центъра на Босилеград.

Другата вероятно ще намери място в близкото село Долна Любата, където са били избити част от българите преди 101 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

българин

преди 5 години

Каквото е било в миналото , вече е минало !! И сърбите са ни газили и ние сме ги клали , все под влияние на чужди интереси !! Сърбите са наши братя и от тук нататък трябва да се държим заедно !

25

Анонимен

преди 5 години

"Там вече няма българи Не се занимавайте с тях"Точно в западните покрайнини са по-големи българи от "българите" в България. *** там и виж сам.

24

Анонимен

преди 5 години

Тогава и сърбите да спрат да хленчат за Косово! Много е просто-оказаха се на губещата страна.

fallback