Снимка: БТА

Македонското правителство обсъди и единодушно прие договора за разрешаване на спора с Гърция за името на Македония и за стратегическо партньорство и го декласифицира, предаде агенция МИА.

Договорът вече е на интернет страницата на правителството и е достъпен за обществеността, съобщи правителственият говорител Миле Бошняковски на пресконференция снощи.

Договорът е със заглавие - Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните, каза Бошняковски.

Той добави, че все още не е уточнена датата на срещата между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, на която трябва да бъде подписан договорът.

Още по темата

Днес /петък/ ще има повече информации и ще се знае точно кога и къде ще се състои срещата, пише БТА.

Междувременно пред сградата на парламента на Република Македония и снощи се състоя протест на граждански сдружения против договора между Македония и Гърция за решаване на спора за името.

Събралите се граждани блокираха булеварда пред сградата, пред която бе поставен полицейски кордон.

Те поискаха да спрат действията за промяна на името и оцениха договора като вреден за държавата.

Част от участниците в протеста заявиха, че гражданите трябва да покажат, че те взимат решението за своето и на държавата бъдеще.

Всеки гражданин независимо от националността и политическата си ориентация трябва да участва в протестите и да се противопостави на договора. Това са критични времена за държавата, да се противопоставим на безотговорните политици, бяха част от посланията на протеста.

Част от присъстващите пееха патриотични песни и скандираха името на президента Георге Иванов.

По време на предишния протест, в сряда вечерта,  бяха задържани 10 души за нарушаване на обществения ред и мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase