Александър Вучич. Снимка: архив, Булфото

"Ако се опитате да влезете със своята армия и полиция в Косово, НАТО ще третира това като неприятелски акт". Това предупреждение е получил сръбският президент Александър Вучич.

Фактът, че великите сили не признават и нямат намерение да спазват Резолюция 1244 /за Косово/ на Съвета за сигурност на ООН, за нас означава само, че имаме много малки възможности да направим нещо, каза Вучич

Той посочи това в отговор на журналистически въпрос дали след зачестилите нападения срещу сърби в Косово и спекулациите на медиите в Прищина за разполагане на сръбски сили за сигурност по границата Белград може да "вкара" в Косово хиляда души от своите сили за сигурност, както е предвидено в резолюция 1244.

"Това не е справедливо, но ние се борим в съответствие с много малките възможности и в рамките на много тясно пространство за маневри", каза Вучич.

Във връзка с тази идея за връщане на хиляда сръбски войници в Косово сръбският президент е бил предупреден, че ако Сърбия се опита да направи подобно нещо, ще се стигне до конфликт с най-голямата военна сила в света, пише сръбският вестник "Блиц".

"Ако се опитате  да влезете със своята армия и полиция в Косово, НАТО ще третира това като неприятелски акт", цитира Вучич предупреждението, което е получил.

Той казва, че многократно е сравнявал ситуацията например с резолюцията за Йерусалим, където западните сили отхвърлиха натиска на Тръмп да прехвърлят посолствата си в този град, както това направи Белият дом. Те се оправдавали с факта, че подобна стъпка би противоречала на резолюцията за Йерусалим.

"Тогава им казах, че всички заедно се държат противоправно, нарушавайки Резолюция 1244, а те само вдигнаха рамене, погледнаха съветниците си и... нищо", обясни Вучич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase