Снимка: Reuters
fallback

Турският президент Ердоган събра 15 хил. привърженици от цяла Европа на предизборен митинг в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево. Той призова присъстващите да гласуват за него и управляващата Партия на справедливостта и развитието на 24 юни. Голяма част от привържениците му дойдоха от Холандия, Германия и Австрия - държави, които забраниха турски предизборни прояви своя територия.
Oще по темата


А ден преди еднодневното работно посещение на Ердоган в Босна и Херцеговина се появи информация, че разузнавателните служби на Турция и балканските страни работят в координация за разследване на твърдения за готвено покушение срещу него.

"Не мога да не свържа подобна информация със сегашната обстановка в югоизточната ни съседка и предстоящите избори там. Цялата ситуация започна на 15 юли 2016 година с опита за преврат. Оттогава вече седем пъти извънредното положение бива удължавано, а причините за това са именно подобни информации за заговори, атентати и т.н.", коментира в студиото на "Денят ОN AIR" бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

Toй подчерта още, че в рамките на това извънредно положение в Турция всеки ден има арести масови съдебни процеси, не само на цивилни граждани, а и на военни.

"Това е целенасочено. По този начин сегашният президент може неограничено да упражнява своята власт. Някои коментатори дори посочват, че това е по-добре от президентската система, която евентуално ще бъде въведена с изборите на 24 юни", обясни Георги Димов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият ни генерален консул в Одрин допълни, че Турция продължава да бъде разделена на две - две главни коалиции и кюрдите, които към момента, по думите му, са свободен електрон, все още не е известно накъде ще се ориентират, но са настроени срещу Ердоган.

"Затова за него са много важни гласовете, които ще дойдат от чужбина. Само в Германия има близо милион и половина турци с двойно гражданство, които имат право да се включат в изборите", подчерта гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

В Сараево Реджеп Ердоган призова турците, живеещи в Западна Европа, да играят активна роля в политиката на страните, в които живеят и да вземат тяхно гражданство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 5 години

осман обича кечи

50

Анонимен

преди 5 години

турските лъжи и манипулации от платени лъжци нямат край... Дядо Иван вие тепал, но явно ви е малко. Още ще ви тепа неграмотно племе анадолско...

49

Анонимен

преди 5 години

Пфу... само активисти на дпс тука, мирише лошо...

fallback