Зоран Заев и Алексис Ципрас. Снимка: Булфото
fallback

Скопие и Атина постигнаха компромис за името на Македония по време на срещата у нас и доколкото чувам, то май ще е Илинденска Македония, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му България няма претенция към името на Македония - дали това ще е Северна Македония, или Вардарска Македония, или Илинденска Македония.

Oще по темата

На Каракачанов последният вариант също му харесва, тъй като това име ще е свързано с историята ни.

Илинденското въстание е било ръководено от 48 офицери от българската армия, а чуждият печат го е наричал българско въстание, разказа той пред bTV.

Според Каракачанов Скопие и Атина са стигнали "на една ръка разстояние".

"Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да не се преследват хората с българско самосъзнание в Македония", каза той.

"Важното е този изкуствен спор за името да приключи, той спъва Македония за еврочленството", посочи вицепремиерът.

"В България живеят повече хора с произход от Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора", посочи Каракачанов.

В рамките на срещата ЕС – Западни Балкани в София македонският премиер Зоран Заев съобщи, че на срещата с гръцкия му колега Алексис Ципрас са обсъдили различни варианти за решения на спора за името на западната ни съседка и един от тях е бил най-приемлив и за двете страни, но не го посочи. Заев добави, че следват консултации със значимите политически фактори в двете страни.

По думите на Каракачанов такава среща, каквато беше срещата на върха между европейските лидери и Западните Балкани, има за първи път у нас в новата ни история от Освобождението ни досега.

"Тази среща събра несъбираеми досега неща - косовския със сръбския президент, македонския с гръцкия премиер. Какво по-хубаво да сме заедно със страните от Западните Балкани в общ политически и военен блок", попита риторично Каракачанов.

"Няма да успеем в България, ако по националните приоритети не сме единни", каза Каракачанов.

Днес той заминава на македонската граница за съвместно учение на българската и македонската армия.

Каракачанов изрази също така силното си възмущение от промените, засягащи българския транспортен бранш.

"Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт – като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго, търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС, не ни прави мълчаливи папагали", заяви Каракачанов.

По думите му трябва ясно и грубо да защитаваме интересите си. Ако превозвачи фалират и оставят десетки хиляди шофьори без работа, те ще бъдат наети от други фирми и ще плащат данъци в други държави.

"Още миналата година въпросът беше обсъждан с Макрон. Но когато си коректен, те смятат за будала, а като се опъваш като Орбан, май повече те уважават", заяви министърът.

Според него е било важно, че Макрон и Меркел са видели тировете по "Цариградско шосе" и са добили реална представа за проблема, а не просто статистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

nina

преди 5 години

Интересно! Скопие, у тях и Атина, у тях, не са на това мнение!Нещо пак сме се пренавили! Защо някой не обясни на ББ и политиците ни, че вежливостта на колегите им от ЕС е... протоколна?!Или наистина смятат, че народът ни е 98 % ***?!

105

Анонимен

преди 5 години

Айде стига глупости,това са на Каракачана ехидните шегички,много плосък черен хумор!Гърците никога няма да приемат такова име,знаят те кои са илинденците и за какво са се борили И ГО УЧАТ!Нека да са бандити ама СА БЪЛГАРИ!Същото учат и сърбите обаче официално признават "етническо малцинство македонци"в Сърбия но НЕ ИМ ПРИЗНАВАТ ЦЪРКВАТА!Патриотарите да внимават че втори парламент няма да видят освен Симеонов ако не се съюзи с някой десен има шанс да влезе следващ парламент!

104

Анонимен

преди 5 години

А България клечи отстрани и зяпа! Това име устройва явно гърците а на устройва ли ни?По въпроса за Македония от независимостта и до сега и явно и за в бъдеще българската позиция е пълен майтап!

fallback