Архив: Reuters

Македонското правителство оцеля при вота на недоверие, внесен срещу него от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заради подхода на кабинета в отношенията с България и Гърция, предаде Ройтерс.

Гласуването се смяташе за изпитание за реформаторската програма на премиера Зоран Заев и политиката за подобряване на отношенията с двете съседки като стъпка за присъединяване към ЕС и НАТО. Шейсет и двама депутати в 120-местния парламент гласуваха против вота на недоверие, а 40 "за".

Националистическата основна опозиционна партия беше заявила, че ратифицираният през януари договор за добросъседство с България е вреден, и обвини правителството в липса на стратегия в преговорите с Гърция за уреждане на тлеещия от 1991 г. спор за името "Македония", отбелязва Ройтерс.

Тя също така обвини Заев, че не е изпълнил предизборните си обещания да подобри състоянието на икономиката, да реформира съдебната система и да осигури медийна свобода.

През 1991 г. Македония обяви независимост и избегна войните, които разтърсиха бивша Югославия. През 2001 г. обаче Македония беше на прага да се разпадне след предприетите от голямото албанско етническо малцинство въоръжени действия.

Поради спора с Гърция двумилионната страна не е постигнала особен напредък в присъединяването си към ЕС и НАТО. Гърция е против използването от бившата югорепублика на името "Македония" с мотива, че то е предпоставка за териториални претенции към едноименната северна гръцка област.

Разискванията по вота на недоверие, който беше внесен от ВМРО-ДПМНЕ, започнаха още вчера сутринта. ВМРО-ДПМНЕ се върна в парламента след бойкот, който започна през декември. Тогава петима от депутатите на партията бяха арестувани заради сблъсъците миналата година в парламента между протестиращи националисти и депутати, при които беше ранен и Заев.

Присъствието й е важно за приемането на законите, включително на този за съдебната реформа, който е условие за присъединяване към ЕС и изисква мнозинство от две трети.

"Господин Заев, Вие оглавявате най-неефективното и най-недееспособното правителство в историята на страната ни", каза пред депутатите Драган Данев, координатор на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ.
 "Това не го казвам само аз или партията ми, това е усещането на хората. Това правителство показа, че няма капацитета да притежава изпълнителната власт", заяви той.

Правителството на Заев встъпи в длъжност през май, когато беше сложен край на двегодишна политическа криза, довела до падане на управлението на ВМРО-ДПМНЕ. (БТА)

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 4 години

То и тук най-големите *** са евроатлантици та в Македония ли.

3

Анонимен

преди 4 години

Мани, какво промиване на мозъци е ставало във Фиром по време на Югославия не е истина. Сегашното "ВМРО-ДПМНЕ" са най-големите сърби ... а бившите комунисти там станаха про-български ... Според мен сегашната ситуация във Фиром е крехка и без албанците, които крепят независимостта на псевдо-държавата от Сърбия, Фиром се е разпаднал на сръбска и албанска част. П.С. Не забравяйте, че на последните парламентарни избори там, 450 хиляди "македонци" гласуваха за сръбската партия ДПМНЕ...

2

РОМ

преди 4 години

Новата опорна точка в Македония.Всички които са против това марионетно про-американско правителство са националисти и екстремисти.