Рамуш Харадинай. Снимка: архив, Reuters

Косовският премиер Рамуш Харадинай отправи послание към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че няма да му позволи да се меси, както посочи, "във вътрешните работи на Косово", пише белградският вестник "Политика". На турския президент, който го критикува заради смяната на министъра на вътрешните работи и шефа на тайната служба, а също, че защитава онези, които са направили опит за преврат в Турция, Харадинай каза, че "албанците нямат навик да се месят в чужди работи", пише изданието.

Никога не съм се намесвал във вътрешните работи на Турция. За решаването на работите в нашата къща никого не сме питали, правим това, което ние искаме. Нека това да бъде на всички ясно, заявил Харадинай, цитиран от програмата на косовската телевизия на сръбски език.

Екстрадирането на шестима турски граждани, членове на движението Фето, ръководено от религиозния водач Фетуллах Гюлен, предизвика "земетресение" в отношенията между Анкара и Прищина, констатира прищинският портал Газета Експрес.

В понеделник Ердоган за втори път заплаши Харадинай, а публично похвали президента Хашим Тачи за помощта за ареста и депортирането на шестимата членове на Фето. Преди това Ердоган жестоко критикува Харадинай заради уволнението на косовския вътрешен министър и шефа на тайната служба, като каза, че кариерата му е свършена и призова гражданите да протестират против него, пише белградският в. "Политика", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase