Снимка: архив, Булфото

Петнайсет румънски евродепутати са изпратили уведомление до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря за мобилността и транспорта Виолета Булц и председателя на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент Карима Дели, в което се твърди, че българските власти не са изпълнили задълженията си за осигуряването на условия за корабоплаване по река Дунав, предаде Аджерпрес.
В основата на уведомлението стои меморандум, изготвен от румънските пристанищни оператори във връзка с липсата на участие на българските власти в осигуряването на плаваемостта по река Дунав, според съобщение на бизнес организацията "Constanta Port Business Association".

В документа се изразява "растяща загриженост и разочарование от неосъществяването на дейности по драгаж в плавателния сектор, за който отговарят българските власти, което създава проблеми и засяга единния, свободен и конкурентен европейски пазар".

"Липсата на действия от страна на българските власти въпреки многобройните опити за сътрудничество от страна на румънските власти е още по-разочароващо, като се има предвид че Дунав е една от най-големите реки в Европа, половината от чиято дължина, тоест 1100 км, преминава през Румъния (...) Липсата на готовност за сътрудничество, показана от българската страна по отношение на справянето с тази ситуация, има сериозни последствия върху цялата европейска транспортна система и върху икономическите отношения на страните членки", се посочва в цитираното съобщение, предава БТА.

Според асоциацията на румънските пристанищни оператори до този момент румънската страна е направила редица опити да реши проблема с плаваемостта по река Дунав през цялата година чрез двустранни преговори. Румънските власти са уведомявали българските си колеги и са се опитвали да разговарят с тях, включително и на европейско ниво, от 2011 г. насам.

В крайна сметка, според цитирания източник, румънските власти са осъществили дейности по драгаж по собствена инициатива и за собствена сметка, а диалогът бил прекратен.
"Следователно смятаме, че това вече не е двустранен проблем и възнамеряваме да повдигнем този въпрос отново на европейско ниво и да поискаме незабавната намеса на европейските институции за решаване на този проблем, което е от голямо значение за транспортния и туристическия сектор", се посочва в съобщението, като се отбелязва, че "румънските власти и бизнес организациите са готови да подкрепят българската страна в изпълнението на задълженията" за създаване на условия за корабоплаване по река Дунав.

Коментари Напиши коментар

24

...

преди 9 месеца

Да върнат Южна Добруджа и ще изчистим, като ни взеха 20% от поречието на Дунав да чистят 100% на нас ни е все през оная, ние и без туй не го ползваме.

23

Анонимен

преди 9 месеца

Румънците бръмчат защото си използват пристанищата и непочистените участъци им пречат. На нас ни е все едно защото почти не ползваме пристанища. Та всъщност ако наливаме пари за почистване, то помагаме на Румънците. В случая е по добре че не сипваме пари за нищо, Румънците да си почистят като имат далавера.

22

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 9 месеца

До мамалига
1.Абсолютно вярно е! Не съм румънофоб, но поговорете в Добруджа със старите хора да чуете какво ще Ви разкажат...
2.Точно така, Южна Добруджа се връща преди участието им във ВСВ, но след нейния край НЕ СЕ ВРЪЩА НИКОЙ от тези мобилизирани Българи....
3.Написъл съм го заради ЗАЛЬОХАНИТЕ като тебе! За пореден път се убеждавам,колко малко се знае за Българската История, дори новата, пък какво остава за древната.