Снимка: Reuters
fallback

Руската държавна корпорация "Росатом" планира през април да започне наливането на "първия бетон" на атомната електроцентрала "Аккую" в Турция. Това съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

За стартиране на реализацията на проекта са необходими 101 лиценза, като до момента са получени 90 от тях.

АЕЦ "Аккую" с четири енергоблока ВВЕР-1200 трябва да бъде построена в окръг Мерсин на брега на Средиземно море до 2021 г.

Споразумение за това Русия и Турция сключиха през май 2010 г. Общият обем на инвестицията се изчислява на 22 милиарда долара.

Към момента проектът се финансира изцяло от руска страна. "Росатом" има право да продаде до 49 процента от проекта на заинтересовани инвеститори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

То е близко до акъл

преди 6 години

До АнонименГеоложки, Черноморието е по-добър регион за строеж на подобно съоръжение...........Може и да е по-добре ,но заради балканските хайдути се предпочита другото място.

79

Gst

преди 6 години

ЗИстината е една, 1. Боко е велик императот на Тиквария и магаре да сложи в избирателните списъци ше го изберат. 2 За всичко са виновни комунистите и той не е масажирал ушите на тато едно време. 3. Деси радева всъщност е генерал и се облича лошо като злепоставя проруския ни подкупен президент. 4 В тиквария няма корупция и това потвърждава ноеоназначения шеф на антикорупционния орган, назначен от герп, който също така никога не е чувал за мишо бирата.

78

Анонимен

преди 6 години

Драги сънародници някой ден ще купуваме ток от Турция. Това е и целта де.

fallback