Юнкер и Заев. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Македония се намира на прав път и ако продължава в същия дух може да получи препоръка от ЕС до няколко месеца, предаде Македонската информационна агенция. Юнкер даде брифинг с македонския премиер Зоран Заев в Скопие.

"Не съм дошъл да ви съобщя дата, тук съм да ви кажа, че се намирате на прав път и ако продължите по него, за няколко месеца може да дадете възможност на Европейската комисия да препоръча на Съвета да започне преговори за членство“, заяви Юнкер, цитиран от "Фокус".

Той отбеляза още, че държавата е постигнала голям напредък, но трябва да бъдат свършени още някои неща по пътя за членство в ЕС, като на македонските власти им е било препоръчано да решат спора за името с Гърция.

Според Юнкер промяната на името на международното летище в Скопие и македонската магистрала е доказателство за намеренията на правителството да се реши въпросът.

Македонският министър-председателя Зоран Заев заяви, че "за правителството е приемливо име с географско определение, което ще направи ясно разграничаване между нашата държава и Гърция", предаде македонската агенция “Макфакс“.

Според Заев, Скопие ще търси решение по спора за името, което да е "дългосрочно", но което да зачита "достойнството и идентичността на двата народа и държави". "Наша отговорност е да приемем възможността да решим този дълголетен и мрачен проблем между двете държави", добави още премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase