Снимка: Bloomberg
fallback

Вече седмица Турция провежда доста масивна атака срещу кюрдските отряди за отбрана в Северна Сирия, които са част от Кюрдската работническа партия. Така Анкара се опитва да прокара своите политики и интереси по един много агресивен начин.

Това посочи д-р Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът очерта няколко цели, преследвани от Турция чрез операцията й в Сирия.

„От политическа гледна точка Турция цели да повиши реномето и влиянието си в региона, а от военна – да ликвидира кюрдските отряди за самоотбрана“

Военната операцията ще окаже влияние и във вътрешен план за южната ни съседка, смята Хаджиев, като по този начин Ердоган се опитва да укрепи позициите си, печелейки благоразположението на турските националистите.

В геополитически план Анкара вижда операцията като начин милионите бежанци, намиращи се на турска територия, да бъдат върнати обратно, подчерта още той.

Как ще се развива ситуацията в региона за в бъдеще? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 6 години

До Виж тиДоколкото за атомната бомба не въпрос защото атомна бомба можеш да си направиш и в къщи стига искаш. Да не се забрави че ако Турция иска атомна бомба си я има от Американците ама може да помислят за напред и за собствена. Ще видим.

78

Solar Power

преди 6 години

За Ердо мога да кажа,че "всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие". Няма как да избяга от третия закон на Нютон.Най-хитро правят американците и руснаците. Продават оръжие и на двете страни. Също като Круп през ВСВ. Те продаваха и на Хитлер и на Сталин и на Американците. Всичко е бизнес :) И колкото по дълга е войната повечко парички. А Ердо нека се тупа,че е взел поредното мирно село. Но третия закон ще го застигне рано или късно.

77

Анонимен

преди 6 години

До Цецо ВраждебецаНяма нужда от коментар.Нямяш си хабер от света.Заровил си главата в пясъка като един вид птица. Аз живея и В БГ и в Турция и знам кое как е. Няма да коментирам мисля че ме разбра.

fallback