Снимка: Архив, Reuters

Турските сили за сигурност забраниха днес новогодишните празненства на известния площад "Таксим" в Истанбул, мотивирайки решението си със загриженост за сигурността, предаде Анадолската агенция, цитирана от ДПА.

Властите припомниха за миналогодишното нападение от член на "Ислямска държава" на 1 януари в нощния клуб Реина, в което бяха убити 39 души.

Обвиненият нападател, срещу когото се води съдебен процес, е направил снимки на района на Таксим преди да избере да атакува празнуващи на север от площада, предаде БТА.

Исмаил Кълъч, полицейски началник в район Бейоглу, заяви, че ще бъдат взети мерки на улиците, водещи към Таксим. Той каза, че целта е да се осигури спокойствие.

"Таксим" бе сцена на антиправителствени протести през 2013 г. Правителството забрани работническите демонстрации на 1 май на площада, който има символично значение за левите движения в Турция.

Страната е почти изцяло мюсюлманска, но 1 януари е държавен празник. Някои елементи от западния начин на празнуване като елхи и празнична украса се появиха на публични места този сезон.

Ислямистите протестират против подобни прояви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase