Снимка: Pixabay
fallback

По отношение на Македония това, което България трябва да прави, е да бъде лидер на Балканите, да дава решение и да стимулира развитие, а не да оказва натиск. Това коментира експертът по международна сигурност и идентичност Андрей Врабчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Защото така или иначе лошите отношения на Балканите са едно от оръжията на антиевропейски настроените държави. Аз съм за добри отношения на Балканите и да закопаем томахавките, като разбира се за това ще трябва да има признания и някакъв катарзис от много страни“.

Що се отнася до Българо-македонския бизнес клуб, Врабчев посочи, че това е частна инициатива на Българския културен клуб в Скопие.

„Той разширява дейността си в тази сфера, като по някакъв начин това представлява една търговска камара и ще предоставя услуги на бизнеса от двете страни с консултации със свързване, използвайки влиянието, което БККС има в македонското общество, а и в българското. Това е една много добре припозната организация и на правителствено ниво“.

Според експерта Македония като регион със своите три части – Егейска, Пиринска и Вардарска Македония – не може да действа добре, ако не е свързана.

„А свързването между Пиринска и Вардарска Македония изключително ще подобри състоянието и от двете страни, тъй като този регион в момента не функционира добре. Естествено от двете страни има интерес за бизнес“.

Той каза още, че България е много по-голям пазар от Македония, но и Македония според него е един нелош партньор.

„В сферата на туризма Македония е може би втората страна след Гърция“.

Хората от БККС, които са двигател на много неща, разширяват и тази дейност, допълни той.

„Реално те ще бъдат просто звеното, което създава условията това да върви, и за мен радостното е, че след договора не правителствата, не някакви тежки структури, а именно частната инициатива реагира толкова бързо на създадените условия“.

Врабчев смята, че това, което липсва в България е публичната дипломация, обърната към обществото, която да прави социални проекти и да взема отношение за македонските българи.

„В момента вече с това разкрепостяване се отварят условията да влезе всякакъв вид бизнес“.

Какъв се очертава да бъде пътят на Македония? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

до 3

преди 6 години

Ако така размишляваха и в западна Европа сега нямаше да има бизнес между Франция, Белгия, Германия и Великобритания. Бизнеса си е бизнес ако ще и със Сомалия и Буркина Фасо да го правим, от това полза ще има, колкото и малка да е.

3

Анонимен

преди 6 години

След всичката помия, която изляха върху България, с Македония трябва да действаме както с Турция - пълно прекъсване на дипломатическите отношения и затваряне на границата с тях. Не виждам разумно обяснение на факта, че все още имаме някакво отношение с тях. Особено като се има в предвид, че ние ги признахме за независима държава първи, а те ни плюят вече над 20 години. Много горчив вкус оставя това в устата.

2

Анонимен

преди 6 години

Днешна Македония е аналог на престъпното управляваната от Иван Костов България от края на 90-те.

fallback