Снимка: Телеграф, Сърбия
fallback

През 90-те години на 20 век цял Белград беше изпонашарен с графити "BUGARAŠI SMRADOVI UBIJAJU. GA, GU, GI, GA". 20 години по-късно следи от тези надписи все още се виждат.

Според сръбското издание "Телеграф" графитите са се появили по времето на близките срещи на по-малките белградски дилъри с новото чудовище в града –  отнасят се за лидерите на прословутия Земунски клан, дошли от южната част на страната и убивали всекиго, който не им се подчини. Те са можели да правят това, защото са имали як гръб, пише изданието.

Душан Спасоевич Шиптър и Миле Лукович Кум – босовете на Земунския клан, са били така да се каже външни. И двамата са от южната част на страната – от Медведжа. Тогава "бугараши" бяха наричани всички онези, които говорят сръбски с южен акцент и думите им завършват на "-ге, -ги, -гу", пише "Телеграф".

Тези графити са били последен вопъл нещо да бъде предприето, тъй като Земунският клан става прекалено дързък и необуздан, обяснява още вестникът.

Какво се случи със Земунския клан и как той отиде в историята след зловещото убийство на сръбския премиер Зоран Джинджич – това си е вътрешен сръбски въпрос.

В публикацията на сръбското издание обаче прави впечатление думичката "бугараши", с която са били определяни някои сърби. Защо ли? Дали пък не е заради вече поизчезналото българско присъствие в тези земи – днешна Южна Сърбия? Друг въпрос е, че думата "бугараши" има негативно звучене, както между другото до неотдавна, да кажем, се използваше и в Македония.

История ли бе да я опишеш!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

пенсионер- с хоби и

преди 6 години

До Анонименправ си ..... и преди всичко русия за да няма силна държава на балканите която да и пречи за проливите и Бяло море

55

Анонимен

преди 6 години

Бугараши е ПРЕЗРИТЕЛНО НАИМЕНОВАНИЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ КОИТО НЕ СА СЕ СЪРБИЗИРАЛИ СЪОТВЕТНО МАКЕДОНИЗИРАЛИ в днешна югоизточна смърдия и бившата вардарска бановина ,съотвества за нашето гъркомани и сърбомани,разликата е че там БЪЛГАРИ СА НАРИЧАНИ ПРЕЗРИТЕЛНО ТАКА ЗАРАДИ БЪЛГАРЩИНАТА СИ,А ТУК СА НАРИЧАНИ ГРЪКОМАНИ,И СЪРБОМАНИ ЗАРАДИ БЪЛГАРОМРАЗИЕТО СИ!!Това е "бугараш"СЪРБЕНДИЙСКА АНТИБЪЛГАРСКА ГНУСОТИЯ УПОТРЕБЯВАНА ОТ МАКЕДОНИСТИТЕ В ЗОМБИСТАН И ДО ДНЕС!Статията е майка плаче....

54

Анонимен

преди 6 години

До Ljuben Верно е тоа, во МК се користил термин татарчиньа...Ама не е битно, какво било, било.

fallback