Снимка: Олег Попов/Dnes.bg
fallback

Преди седмица Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. Заедно с това и БПЦ обяви, че започва преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

Позицията идва в отговор на Светият синод на Македонската православна църква, който изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

Oще по темата

След заседание си нашият Синод обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Сближаването между двете църкви идва месеци след подписването на договор за добросъседство между България и Македония. С оглед последните събития, екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Какво ще се случи, след като Българската православна църква стане майка на Македонската? В традиционната ни анкета участие взеха 1377 души.

Въпреки сближаването между двете страни през тази година, оказа се, всеки трети анкетиран не вярва на искреността на молбата на македонската църква.

Цели 36% от отговорилите смятат, че западните ни съседи имат скрити намерения с тази молба и грубо казано "играят игрички".

На фона на този песимизъм, 14% от читателите ни смятат, че случилото се е повод македонците да се завърнат лека-полека към българските си корени, а други 12% считат, че хората от двете страни на границата ще стават все по-близки.

Други 7% от анкетираните пък смятат, че сближаване ще има, но то ще е само на църковно ниво.

Почти всеки десети обаче (9%), изразява опасения, че Българската православна църква може да изпадне в изолация в източното православие заради евентуално недоволство на сръбската и руската православна църква.

Всеки пети пък признава, че не се вълнува особено от църковните въпроси. 18% отчитат, че въпросът с признаването на Македонската православна църква слабо ги вълнува, а 2% очакват къде на майтап, къде сериозно, македонците да започнат скоро да празнуват Коледа на 25 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

айде!

преди 6 години

Ние тук си говорим за наши български работи. Какво се месят разни руски *** във форума. Я марш от тука!

49

ИМАме проблеми

преди 6 години

Обсебени от черни масови убиции западни политицi през 1878 година блокират САнкстефанския мирен договор.Сега сме пред ликвидация на поредната НЕЗАКОННО рАЗВЪДЕНА ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ>

48

Тежки проблеми има

преди 6 години

ОСновна причина за първата и Втората Световни войни е завладяването на МАкедония от гърция и Сърбия след 1913 . подава региона.Тежко увредени региони от първото пришествие там е трябвало да се охраняват само от БЪлгаро говорящи вкл чрез Църковно славянски песнопения.Заради липсата на тази охрана над милион черни масови терористи проникнаха от окупирана от Гърция територия и нападнаха земята и други наши поселения ..

fallback