Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес в Истанбул, че е готов да подаде оставка, ако опозиционната Народнорепубликанската партия /НРП/ успее да докаже, че той има сметки в чужбина, предаде ТАСС, позовавайки се на турската държавна телевизия ТРТ.

"Ако можете да потвърдите, че моите пари са в някакви банки зад граница, аз ще подам оставка от президентския пост", заяви Ердоган.

В изказване пред парламентарната група на НРП на 21 ноември лидерът на опозиционната партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че членове на семейството на Ердоган са "изпратили милиони долари в компания, базирана в данъчни убежища в чужбина".

По-рано Кълъчдароглу критикува управляващата Партия на справедливостта и развитието, че е пресякла усилията за предприемане на разследване за евентуално участие на синовете на премиера Бинали Йълдъръм в офшорни компании.

"В коя офшорна компания имам участие? Докажи го. Ако не можеш, напусни политиката. Ако успееш, аз самият ще се откажа от кариерата си и президентския си пост“, заяви Ердоган.

Ердоган заведе иск за обезщетение от 1,5 милиона лири /380 000 долара/ срещу Кълъчдароглу заради неговото изказване. Йълдъръм също заведе дело за обезщетение в размер на 500 000 турски лири срещу два опозиционни вестника в Турция заради информации за разкритията на "Парадайз пейпърс" и предполагаеми връзки на неговите синове с офшорни компании.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase