Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Днес предстои първото съвместно заседание на българското и македонското правителство. Премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев ще заседават в гр. Струмица. Събитието е продължение на историческия договор за добросъседство, който двете републики подписаха през август.

Oще по темата
Очаква се двете правителства да подпишат редица меморандуми и да направят съвместни декларации. Акцентът пада върху транспорта и телекомуникациите. Вчера кабинетът на Борисов одобри двамата премиери да настояват пред мобилните оператори за намаляване на цените на роуминга между двете страни. Сегашната тарифа за изходящо повикване между двете държави е 7 лв. на минута. 

Това е продължение на заложената от Борисов политика в предстоящото председателство за приобщаване на Западните балкани към еврообщността. Друга тема, която силно вълнува македонските граждани, е писмото, което тяхната църква изпрати към българския Свети синод, с искане да признаем самостоятелността ѝ, предаде Bulgaria ON AIR на живо от г. Струмица. 

"Нормално е. Фактът, че църквата им не е призната почти от никого, толкова силно да ги вълнува. Българската православна църква трябва да вземе това решение, тъй като все пак е майка на македонската. За първи път имаме някакво оттегляне от сръбската православна църква – време е българският Свети синод да се възползва", отбеляза председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов.

Според него, ако не се стигне до това решение, вероятно няма да се избегне напрежението между обикновените граждани, но може да доведе до други последствия. Той подчерта, че от македонска страна ще настояват и за по-лесна процедура по получаване на българско гражданство, тъй като през последните години често се стигало от отказ от наша страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

анонимен

преди 6 години

като се смени правителството какво ще стане плочата която беше счупена отмакедонския пияница вьзстановена ли е

9

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 6 години

До ПероМоже да грешите, защото Куманово е пълно с албанци и сърби, близо половината от гражданите

8

Анонимен

преди 6 години

Това там отзад Ал. Македонски ли е или някое сръбско величие?

fallback