Снимка: архив, Reuters
fallback

Включването на българското малцинство в проекта на Закона за защита на малцинствата в Албания е исторически момент, заяви за БНР Хаджи Пируши, председател на сдружението „Просперитет Голо Бърдо“.

Пируши подчерта, че българите в Албания са получили подкрепа както от албански, така и от български политици.

Oще по темата

Критиките на македонски организации, че българи в Албания няма, той определи като „смешна работа“.

„Не може да се говори на другите хора какви са. Ние си преценяваме сами“, каза Пируши.

„В Голо бърдо, откак се раждат децата, на нас ни се казва: как говорите - на български. Никой не казва друга дума. На никой друг език. В албанското училище малките не знаят нито една дума албански. И се пее, и се плаче на български“, обясни Хаджи Пируши.

Въпреки противниците на включването на българите сред малцинствата текстът беше гласуван в правната комисия на парламента, каза още Пируши. Според него, ако законът бъде приет, това ще зарадва не само сънародниците ни в Албания, но и цяла България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

Helleborus

преди 6 години

До 101 - Бог Тангра не е лъжа. Траките вярват в Дион Исус. Но тъй като имат задълбочена концепция за Него, наричат го с различни имена. Дион означава слънцедатен, който огрява душата и й вдъхва живот, както слънцето огрява света. А Туонх Ра означава Възкръсващото Слово. Думите са известни като значение и смисъл, ако се разчетат през древно египетския език, който е древен тракийски език, консервиран на пирамидите, както е бил тогава. А от думата Ра или Ре, произтича и думата реч.

98

Helleborus

преди 6 години

До 100 - траките са наричали езика си божествен, божи, което е звучало по онова време като бохарски, както и остава известен. Затова наричат държавата си Бохария или Богария. Племената около траките са усвоили богарския език защото е първия език, отпреди разбъркването, който се говори и от небесните сили. Бил е по-престижен от английския днес. Както и познанието, което е проповядвано на този език. Племената са наречени словени от Кубрат, който ги е определил като наши словесни братя.

97

Анонимен

преди 6 години

до 99 не знаеш ли че Българските мюселмани не всички са Турци а Българи приели тази вяра!Да си пеят на Турски но да обичат страната в която са родени !!!

fallback