Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Разликата в доходите на богатите и бедните в Македония е най-голяма сред страните в Европа, показват първият анализ на доходите на македонското министерство на финансите, представен днес на пресконференция в Скопие, съобщава агенция Макфакс.

Три процента от македонците печелят толкова, колкото са доходите на 50 процента от гражданите, взети заедно, предава БТА.

Според анализа средният доход на гражданите в страната е 320 евро месечно, а най-богатите, които съставляват 1 процент от населението, печелят средно по 4180 евро месечно.

Като пример е посочена издателска къща МПМ, която фалира. В нея 466 работещи са получавали около 280 евро месечно, а само един е имал месечен доход 21 хиляди евро. Подобен пример е и една текстилна фабрика, в която 376 работници имат среден месечен доход 140 евро, а един от служителите - 73 хиляди евро.

На пресконференцията беше изтъкнато, че е необходимо увеличаване на минималната заплата в страната и въвеждане на по-справедлива данъчна система, което е залегнало в реформите, подготвяни от финансовото министерство.

Анализът е направен въз основа на данни за 940 хиляди души, които представляват 90 процента от гражданите, получаващи доходи. В него е посочено, че 99 процента от населението имат доход само от заплати и пенсии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase