Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Днес, на втория ден от визитата на премиера ни Бойко Борисов в Македония, родната делегация, заедно с министър-председателя на южната ни съседка Зоран Заев, ще отбележат 114-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

По този повод Борисов и Заев ще участват в церемонията по полагане на венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас".

Oще по темата

След вчерашната среща, на която България и Македония си стиснаха ръцете в добросъседски договор, днес започнаха да излизат наяве и договореностите, постигнати между София и Скопие.

Финансирането на железопътната връзка между София и Скопие с 250 млн. евро ще е първият пряк ефект от подписания документ.

"Това са немалко пари и ще е от полза както на Македония, така и на България", даде пример за ефекта от договора българският премиер и изрази надежда, че двете държави ще работят заедно, за да бъде завършена жп линията в срок. Това трябва да стане през 2027 г.

Договорът прави възможно и завършването на транспортния коридор №8, който свързва всяка една страна в региона с нейните съседи.

"Ние сме най-напред с построяването на коридора с магистралите "Тракия" и "Марица" и железопътните линии. Но сега ще стане възможно и изграждането на пряка връзка между София и Скопие", посочи Борисов.

"Този договор показва на целия ЕС, че размирните Балкани вече са различни... Договорът ще остави младите хора в нашите страни и ще ни направи силни и значими. Със Зоран Заев решихме да гледаме напред и след 10 години резултатите от днешния ден ще са много видими", настоя премиерът ни.

По думите му този договор не е насочен срещу никой от съседите ни, като посочи, че в съвместното развитие на Балканите трябва да се включат и Сърбия, и Гърция.

Посещението на Борисов в Македония, което е първото на чужд премиер след встъпването в длъжност на правителството на Заев през юни, премина при големи мерки за сигурност.

Районът около Министерския съвет в Скопие бе отцепен напълно, в охраната се включиха тежковъоръжени полицаи, а над града летяха хеликоптери. Мерките за сигурност бяха заради очаквани протести от противници на подписването на договора, сред които е и бившият македонски премиер и лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

До подписването на договора се стигна благодарение на работата и на всички предни правителства, подчерта Зоран Заев. На въпрос какви отстъпки са направили двете държави, македонският премиер отговори: "С премиера Борисов решихме да гледаме на чашата като наполовина пълна, а не като наполовина празна".

"Балканите вече са на вниманието на ЕС. В следващите шест месеца ще говорим за разширяването на ЕС със страните от Балканите и след 2 г. тази тема ще стои на вниманието на всички в съюза", увери Бойко Борисов и се обърна към домакините с думите: "В България всичко хубаво се е случило след влизането в ЕС. Живял съм в социалистическия блок, тогава нямахме метро в София, нямахме магистрали, нямахме пречиствателни станции. В ЕС е по-хубаво и Македония трябва бързо да влезе в ЕС".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

ПатоАнатом

преди 6 години

След авояжа при Ердоган на БОКо му кърпиха задния "менискус"! Сега, след "цуни-гунито" с македонския комунист на шиптарска служба Зайо, БОКо ще го лекуват от шиптарски трипер в напреднал стадии!

62

Гошо...Тъпото

преди 6 години

Антибългарите са в...шок,побеснели са от злоба.Значението на този договор е равносилно на присъединяването на Княжество България към Източна Румелия и за това...напълно ги разбирам.

61

1

преди 6 години

До Симитлийскио кмет-e па тогава да се вземат.

fallback