Снимка: архив, Reuters
fallback



Генералният интерес на България е спазен. Имаме интерес Македония да е цяла, да има стабилност в региона и общо евроатлантическо бъдеще. С тези думи социологът Първан Симеонов коментира предстоящото подписване на договора за добросъседство с Македония.

Премиерът на Македония Зоран Заев получи мандат от парламента да подпише споразумението и двамата с Бойко Борисов ще положат подписите си на 1 август в Скопие.

Oще по темата
"Настоявайки на истината, отдалечавахме народите. От най-близки се превърнахме в най-далечни от двете страни на границата", посочи той пред Bulgaia ON AIR и добави, че е от ключово значение да има работа след подписване на договора.

"Процесите в Македония показват опит за отдалечаване от руската зона на влияние и приближаване към американската такава. Това няма да се хареса в Белград. Ролята на албанците трябва да се наблюдава много внимателно. Там още текат процеси на национална ферментация", коментира още Симеонов.

Международният анализатор Мартин Минков подчерта, че при ратификацията на договора ще има големи полемики в двата парламента, особено в македонския.

"Разделител е тълкуването - опитите за пренаписване на история. Парадоксално нещата в Македония до такава степен се обърнаха, че ВМРО-ДПМНЕ се превърна в антибългарската партия", коментира той.

По думите му Сърбия също се променя и няма да отстъпи от влиянието си в Македония, но също така се стреми към ЕС. Минков бе категоричен, че опората на руския интерес на Балканите е в Белград, но нещата не се свеждат само до сфери на влияние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 6 години

До АнонименМакедонският език не е нищо друго освен български диалект. Аз съм сигурен, че когато един македонец говори на един жител на столицата София, речта му е по-разбираема отколкото, ако аз му говоря. (моят диалект е родопският и е в пъти по-неразбираем за останалите българи отколкото македонския, защо да не взема да го определя като родопски език?)

66

Анонимен

преди 6 години

Официално всеки българин знае ПОНЕ два езика.Аз знам три, защото майка ми е от северна България)) баща ми от шопско+ македонски.А, полиглоти сме....

65

Анонимен

преди 6 години

България и Сърбия се карат, а Албания печели.

fallback