Снимка: Reuters

Нови трусове край Македония. Земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е регистрирано малко след полунощ. 

Епицентърът е бил на 11 километра  североизточно от Охрид.  Тридесет минути по-късно е усетен втори трус със сила 2,7. Последвал и трети - с магнитуд 3,7 по Рихтер, съобщава Нова тв. 

От средата на юни в района на Охридското езеро са регистрирани повече от хиляда труса като най-силният -  от пета степен, предизвика леки щети.

Според проф. Росен Недялков, преподавател в катедра "Мирелагия, петрология и полезни изкопаеми" в СУ "Климент Охридски" покрай тези слаби земетресения има възможност разместването на земните пластове в района на Охрид да даде отражения и в България.

Той допълни пред "Фокус", че газовете, които са се освободили от земните недра в местността Дувалото в Охридско могат да представляват опасност за населението само, ако са в големи количества, но за този район няма такива сериозни данни.

"Нещата са доста комплексни и, както знаете, и ние в България си имаме земетресения недалеч от Македония. По цялата долина на Струма има разломи, които имат земетресения и те се следят от нашите специалисти от Геофизичния и биологически институт на БАН. В това отношение ние си имаме проблеми, свързани с тектониката, но от 12 млн. години насам не сме имали никакви вулкански прояви, така че, що се отнася до вулканизъм едва ли има опасност", коментира проф. д-р Росен Недялков.

Той допълни, че тези трусове са една последователност от епицентрове, които са се натрупали откакто се следи сеизмичната активност в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase