Снимка: архив, Reuters
fallback

В Босна и Херцеговина, близо до границата с Черна гора и със Сърбия, нараства броят на ислямските екстремисти.

Над 5000 души, свързани с Ислямска държава, се намират в Босна и Херцеговина. Броят на тези терористи се увеличава от ден на ден. В момента те се крият зад десетина ислямски екстремистки организации, седем от които са в черния списък на Съвета за сигурност на ООН. Това казват пред сръбското издание "Вечерне новости" представители на службите за сигурност, които действат в Босна и Херцеговина.

Oще по темата

Те твърдят, че на територията на тази страна са се появили 64 селища, практически изолирани от света, където се живее "така, както Ислямска държава заповядва".

"В тези селища има близо 40 000 души, като мнозина са индиректно свързани с екстремистите. В Босна и Херцеговина има много завърнали се от войната в Сирия, шестима затворници от "Гуантанамо", които са пристигнали в Босна и Херцеговина за ресоциализация. Районът от Нишичкото плато до Илиджа в Сараево е особено опасен, там са онези, за които Ислямска държава е светиня", казаха от босненските служби за сигурност.

Според анализатора Джевад Галияшевич голям проблем представляват и фондациите, зад които се крият фанатици, както и медиите и сайтовете, които ги подкрепят. По думите му за тях "е идеална границата със Сърбия и с Черна гора, където граничните пунктове са покрити", но не зелената граница в планината.

Според експертите по въпросите, свързани със сигурността, борбата срещу ислямистите трябва да бъде непрестанна, сериозна и с голяма посветеност.

В Сърбия опасността от ислямския екстремизъм се приема на сериозно. За това свидетелства и процесът пред Специалния съд в Белград срещу седем души, обвинени, че са участвали във въоръжени акции на Ислямска държава, както и че са организирали и финансирали заминаването на граждани на Сърбия и други страни в лагери за обучение в Сирия, а след това и включването им в боеве.

Галияшевич отбелязва още, че има много спящи клетки на Ислямска държава, които във всеки един момент могат да се активират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 38Немога да се съглася, че атентатите на джихада ислямски се оправдава с това че някога европейските страни колонизирали техните държави.По тази логика след като България е бмила 500 години под турско робство, и ние ли да се препашим с колони от взрив, да грабнем ножовете и да отиваме да колим хората в Турция. Предполагам че на никой българин не му идва тази мисъл в главатаТова е тяхната природа. Както *** немогат без да крадат, така и арабите немогат без да убиват

42

Анонимен

преди 6 години

кой раздроби сърбия , кой създаде босна и херцеговина , питам аз , и кажете пак путин ли ви е виновен , ако не беше путин исляма щеше да е превзел целия свят до сега

41

Биг Бенд

преди 6 години

До АнонименМъко порязана! Човечно...значи с ханджара по кратуната ислямистка..

fallback