Снимка: Reuters, архив
fallback

48-часова стачка започват болничните лекари в Гърция срещи новите мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната. Те се включват към стачката на журналисти и служители на фериботите, които започнаха вчера.

Така днес няма да има достъп до островите нито по въздух, нито по море, предава БНТ. Днес за 4 часа стачкуват авиодиспечерите, това означава, че има отменени много полети. Градският транспорт също няма да се движи. Лекарите ще приемат само по спешност.

Мерките за икономии трябва да бъдат приети, въпреки социалното недоволство.

Лекарите обвиняват правителството, че новите мерки не само ще доведат до орязване на пенсиите, но и до уволнения и съкращения в здравната система. Стачката в болниците съвпада с общата стачка на двете най-представителни синдикални централи в страната. Тридневните протести стават в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с новите мерки за икономии.

В рамките на предварителното споразумение, постигнато с кредиторите в началото на месеца правителството прие да плати над 3 милиарда евро, като събере тези средства от съкращения на пенсии и от данъци. Законопроектът трябва да бъде гласуван утре, а окончателното споразумение по тези мерки трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22-ри май. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Гол и бос

преди 6 години

Кога ядоха кИФтетата не реваха. Ама и не работеха кой знае колко повече отколкото сега с тази стачка. Просротията им е вродена.

9

Анонимен

преди 6 години

До Русия е великакочина :)

8

Анонимен

преди 6 години

200 000 000 000 ? помощи са им били малко. Още искат гърците.

fallback