fallback

Общ преглед

От Министерството на вътрешните работи на Македония съобщиха, че ситуацията в центъра на столицата, около и в парламента вече е нормализирана.

Властите отбелязаха, че са предприети допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите, предаде Асошиейтед прес.

Oще по темата

Около 100 души са ранени, вследствие на щурма от снощи, при който протестиращи нахлуха в парламента в Скопие. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители и трима депутати.

Полицията използва зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци със скандиращите. Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател - етническият албанец Талат Джафери.

Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие. Той обяви в телевизионно обръщение, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес и призова за "разумно и отговорно поведение".

"Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", заяви Иванов.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието.

"Ние осъждаме... нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи", каза тя.

Американското посолство в Македония осъди насилието в парламента, като каза, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

до 123-ти

преди 6 години

А от какво уважаеми полицайката Анна Витанова приплака,че я заболяла ръката?Да не би в стена да я е ударила?Стотици клипове още стоят на които се вижда как тя млати обикновени хора !След тези протести се погнусих от такива като нея!Те наркобароните с пръст не смеят да пипнат,но обикновени хора бият!Защо не излезе тая да каже,че е била Киро Японеца или Митьо Очите?Те пред наркобароните и от тревата са по ниски на тях и пръст не смеят да покажат!

111

Анонимен

преди 6 години

Американското посолство в Македония осъди насилието в парламента, като каза, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията".Няма такава наглост. Същите подстрекаваха майдана.

110

Protest makedon anti

преди 6 години

O, maistori reformatori!

fallback