Снимка: архив, Reuters

"Върху бедните падат тежестите от реформите в Гърция", пише германското сп. "Фокус".

Гласоподаватели на Ципрас се надяват, че премиерът ще обложи с данъци най-сетне богатите, се казва в кореспонденция на сп. "Фокус" от Атина под заглавие "Само бедните плащат за реформите", отбелязва гръцкото издание Нюз.ин.

Ципрас не изпълни обещанието си. От 13-ата пенсия и данъчните облекчения спечелиха и заможните. По-бедните са онези, които ще понесат тежестта на новите мерки за икономии, за които бе взето решение на срещата в Малта. Наред с това пък данъците върху недвижимостите превръщат Гърция в една от най-скъпите страни за притежаване на собственост, продължава списанието и допълва, че съответните данъци са по-високи от тези в Германия.

От друга страна цените на имотите падат, а от това се възползват все по-често чужденци извън ЕС, които миналата година са закупили недвижимости за 250 млн. евро, а заедно с тях са получили и една виза за Шенгенското пространство.

В същото време обаче много гърци са безсилни да си плащат заемите и данъците и по този начин имотите им са застрашени от изземане. Ципрас бе обещал, че няма да даде нито една къща на банкерите, но експресните търгове за имоти в Гърция са на път да станат реалност, пише още германското сп. "Фокус".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase