Снимка: Reuters
fallback

Министърът на търговията и предприемачеството на Румъния Флорин Жиану съобщи, че подава оставка. Това става на фона на най-мащабните народни протести в страната за последните 28 години.

Над 250 000 румънци излязоха вчера на протест срещу решението на правителството да освободи от наказателна отговорност корумпирани чиновници, причинили щети за по-малко от 200 000 леи /47,5 хиляди долара/. В отговор полицията използва сълзотворен газ. По данни на властите двама протестиращи и двама полицаи са леко ранени.

Oще по темата

Оттеглящият се министър Жиану заяви, че правителството на страната е предало своите привърженици, пише Би Би Си.

Във Facebook Жиану написа, че подава оставка по морални съображения – заради детето си.

"Как ще мога да го погледна в очите и какво да му кажа след години?", написа Жиану.

Шест страни, сред които Германия, Франция и САЩ, излязоха с изявление, в което предупредиха властите в Румъния, че международният авторитет на страната и отношенията й с ЕС и НАТО са под заплаха.

Румънските власти обясняват, че намаляването на наказанието за корумпираните чиновници и амнистията на осъдени с малки присъди ще допринесат за справяне с проблема с препълнените затвори. Противниците на законовите промени смятат, че сред помилваните ще се окажат влиятелни политици, осъдени за корупция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

рореску аурел

преди 6 години

ние не сме роб народ и затова имаме правосъдие и сме нормална държава, нямаме мутри,вкарваме подкупните в затвора, контролираме правителството ни, държавата ни е добромясто за живеене.

19

енеску

преди 7 години

Дойдат ли на власти социалистите/комунистите, следват демонстрациите - защото те не могат да управляват, а само да крадат и да харчат. Май и нас това предстои. Но няма как да се организираме, както го правят румънците.

18

Годзилчо

преди 7 години

Ние сме си добре,нямаме политици в затвора,нямаме закони и съдебна реформа,нямаме прокуратура и всичко ни е точно.За какво да протестираме.Сега ще си изберем същите политици защото ТЕ ще ,,променят ,, нашето благосъстояние и ще подминем Швейцария и Германия.Да хапнем и пийнем и да си легнем,т.е ние спим вече от 27 год

fallback