Снимка: архив, Reuters

Средната класа в Румъния печели две евро на час, само българите са по-зле, обявява в заглавие в. "Ромъния либера", като цитира класация на Евростат.

Класацията показва, че между най-добре заплатените и най-зле платените работници в Румъния има огромна разлика. Разликата, изчислена на базата заплащане на час, е втората най-голяма сред всички страни членки на ЕС.

Десет процента от най-добре заплатените в Румъния работещи печелят средно 4,6 пъти повече отколкото 10 процента от най-зле заплатените работници. Подобни разлики има и в Полша и Кипър (съотношение от 4,5), Португалия (съотношение 4,3), България ( съотношение 4,2) и Ирландия (4,1). Най-малко неравенство между заплащането на работещите има в Швеция, където най-добре заплатените служители печелят само два пъти повече от средното заплащане при най-бедните. Балансираност при заплащането има и в Белгия, Дания и Финландия, където съотношението е 2,4, пише "Ромъния либера".

Румъния регистрира дисбаланс при заплащането и при сравнение с доходите на средната класа. Най-добре заплатените служители печелят 2,5 пъти повече отколкото средното заплащане на служителите, влизащи в категорията средна класа. А средната класа печели близо два пъти повече отколкото най-зле заплатените румънци.

Най-добре заплатените румънски служители печелят средно пет евро на час, а най-зле заплатените - едно евро на час. Заплащането при средната класа е две евро на час.

Само българите печелят по-малко - 1,7 евро на час, посочва "Ромъния либера" и допълва, че средната класа в Унгария печели 3,7 евро на час, в Полша - 4,7 евро, в Чехия - 4,6 евро, в Черна гора - 3,4 евро, в Сърбия - 2,2 евро.

Най-добре е средната класа в Дания, която печели 25 евро на час, в Ирландия заплащането е 20 евро, в Швеция - 18,5 евро, в Норвегия - 28 евро, в Швейцария - 30 евро.

"Ромъния либера" цитира още един доклад на Евростат, публикуван през пролетта, според който пет региона на Румъния са сред най-бедните в ЕС по БВП (по паритета на покупателната способност) на глава от населението.

Най-бедният регион в ЕС е българският Северозападен с 30 процента БВП на глава от населението спрямо средната стойност в ЕС, посочва вестникът. В Румъния най-бедният регион е Североизточният, където БВП на глава от населението е само 34 процента от средната стойност в ЕС. В Югозападния регион на Румъния Олтения БВП на глава от населението е 41 процента от средното в ЕС, в южната област Мунтения - 43 процента, а в Северозападна Румъния - 48 процента. Единственият регион на Румъния, който надвишава средната стойност в ЕС, е Букурещ-Илфов със 129 процента. Малко над средната европейска стойност е Западният регион с 58 процента, както и централната част на Румъния с 52 процента БВП на глава от населението спрямо средната стойност в ЕС, сочат данните на Евростат.

Най-богатият регион в ЕС е лондонският финансов център, където БВП на глава от населението по паритет на покупателната способност възлиза на 539 процента от средната в ЕС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase