Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters
fallback

Турция вероятно няма да се присъедини към Европейския съюз, докато Реджеп Тайип Ердоган е президент на страната. Това заяви германският еврокомисар Гюнтер Йотингер в интервю за вестник "Билд".

Имайки предвид настоящите условия, присъединяването не е реалистично преди следващото десетилетие, допълни комисарят по цифрова икономика и общество.

В неделя германският вицеканцлер Зигмар Габриел каза, че не предвижда Турция да влезе в Европейския съюз в рамките на политическата му кариера. Според Габриел евроблокът няма да бъде в позиция да приеме Турция дори ако утре Анкара отговаря на всички изисквания за членство, пише на сайта си БНР.

Турция започна преговори за присъединяване през 2005 г., но засега има много слаб напредък. Перспективата преимуществено мюсюлманската страна да стане еврочленка тревожи много държави в Евросъюза.

Отношенията с Брюксел станаха още по-обтегнати след осуетения опит за преврат в Турция от 15-и юли и чистката, която Анкара предприе впоследствие, коментира Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 7 години

По скоро ще излезе от Европа континента !

50

3M

преди 7 години

Туция няма нищо общо с Европа. Нито географски, нито културно, нито исторически. Тя е азиатска държава и няма работа в ЕС

49

ИСТИНА

преди 7 години

ПРИ ЕРДОГАН НЯМА ДА СТАНЕ,ЗАЩОТО ЧОВЕКА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ТУРЦИЯ И НЕ СЕ ПОКЛАНЯ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЕШОЯДИ

fallback