Снимка: БТА

"Гледаш как хората умират и не можеш да им помогнеш". Така Рамуш от скопския квартал "Сингелик" описа наводнението, което опустоши Скопие, Тетово и други по-малки населени места в съседна Македония.

Според мъжа Македония е преживяла истинско цунами, "Божия катастрофа".

Още по темата

Бедствието взе най-малко 22 жертви. Днес е ден на национален траур в тяхна памет. Сред жертвите има възрастни хора, но и малко дете. Издирват се още изчезнали.

Спасителните екипи ги търсят в обстановка, която прилича повече на бойно поле – разрушени сгради, мостове, обърнати коли, дворове, превърнали се в езера.

На място работи тежка военна техника, в града са и 4 екипа български пожарникари. Събират се дарения от Червения кръст. Силно необходими са храна, дрехи и вода.

Рамуш е превърнал магазина си в пункт за раздаване на минерална вода, идват и други хора, които оставят помощ за пострадалите. "Държавата избяга", сподели мъжът пред bTV.

По думите му експремиерът Никола Груевски и високопоставени държавни служители са посетили пострадалия квартал, поседели са за кратко и просто са си тръгнали. А именно неизпълнени политически обещания може би са "удавили" "Сингелик" – каналът от 20 години е в строеж.

"Всички политици ни лъжат: "Ще го градим!". Ако беше чистен, това може би нямаше да стане", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase