Снимка: архив, Reuters

Саудитска Арабия води опасна игра, пише френският вестник "Поан". Освен че подкопава усилията на антитерористичната коалиция в Сирия и Ирак и прогонва милиони бежанци в Европа, тя стои и зад последните терористични нападения. Саудитците превръщат Косово в Моленбек на Балканите.

В публикацията авторът се позовава на данни, огласени по-рано от "Ню Йорк таймс". В американския материал се анализира защо от Косово в Близкия изток пристигат най-много обучени джихадисти.

Косово се посочва като малка държава, появила се след разпадането на бивша Югославия и като място, където Саудитска Арабия изпраща много пари, както и свои проповедници. Изданието припомня, че поради това Косово се е превърнало в център за набиране на бойци за "Ислямска държава".

Американското издание е открило доказателства за това след щателно разследване. Парите от Саудитска Арабия са спомогнали за това хората в Косово, мнозинството от които до началото на този век са изповядвали умерения ислям, масово да се превърнали в уахабити, проповедници на крайното радикално течение на исляма.

Саудитците не са се скъпили за това начинание, поканили са десетки студенти да отидат и да изучават исляма в университети в цялото Кралство. Освен това в Косово са построени 240 джамии. Изпратени са и имами, които да проповядват "правилния" ислям.

Резултатите са логични: освен нарасналия брой джамии там сега има и млади жени, които вече трябва да носят хиджаб, а също и постоянни заплахи от престъпни типове срещу политици и журналисти, смятани от тях за „безбожници“, тъй като имат „прекалено умерени“ позиции. Освен това 314 младежи са се присъединили към „Ислямска държава“. Двама от тях са се самовзривили при терористично нападение, един човек е загинал в Ирак, друг – в Турция.

Не е случайно, пише френското издание, цитирано във „Вечерне новости“, че американците сега откриват и публикуват тези данни. Първо, САЩ все повече се дистанцират от Саудитска Арабия, която след Втората световна война беше привилегирован партньор на Вашингтон в региона. Сега излиза на бял свят, че саудитците всъщност са забивали нож в гърба на САЩ.

И второ, причината за силното разочарование на САЩ е, че те помогнаха за отцепването на Косово през 2008 г. и го смятаха за свой протекторат, страна с умерен ислям.

САЩ, пише авторът, не са забелязали, че благодарение на собственото си благосъстояние зад гърба им саудитците финансират пета колона от върли джихадисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase