Снимка: архив, Reuters
fallback

Гръцката полиция съобщи, че е възобновила евакуацията на мигрантите от импровизирания палатков лагер Идомени на границата с Македония, предаде ДПА.

През първия ден на операцията, започнала вчера, 2031 мигранти и бежанци от Идомени са били откарани с автобуси в по-добри лагери.

Oще по темата

По време на операцията не бяха допуснати журналисти, освен от националната телевизия. Процесът бе наблюдаван от служители на хуманитарни организации, които потвърдиха, че не е имало насилствено преместване от лагера.

Очаква се евакуацията да продължи няколко дни, тъй като в лагера има близо 9000 души.

Според очевидци булдозер е разчистил палатките и отпадъците след преместването на мигрантите, в което са участвали около 1400 полицаи.

Лагерът Идомени бе създаден от комисариата на ООН за бежанците през септември, за да обслужва мигрантите, използващи балканския маршрут към по-богатите западноевропейски държави. Първоначално бяха издигнати големи палатки за временно пребиваване на около 2000 души, на които бяха осигурени и медицински и правни услуги.

Броят на обитателите на лагера нарасна бързо в края на 2015 г., след като Македония и други страни по балканския маршрут въведоха ограничения за пропускане на мигранти на тяхна територия. През март в лагера живееха около 12 000 души.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 7 години

Ние какво чакаме с *** от ДОСТ?

fallback