Снимка: архив, Reuters
fallback

Хиляди демонстранти протестираха снощи в Скопие за осми последователен ден срещу решението на президента Георге Иванов да даде амнистия на петдесетина политици, заподозрени в скандала за незаконни подслушвания и корупция, предаде Франс прес.

Протестиращите в центъра на македонската столица скандираха "Иванов, оставка". Демонстрации срещу президента имаше и в други македонски градове.

Политическата криза, обхванала Македония от две години, се изостри преди седмица, след като Георге Иванов обяви решението да оневини около 50 души, замесени в скандала с незаконните подслушвания и корупцията. Сред тях е съюзникът на Иванов - лидерът на управляващата дясна консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ, както и водачът на основната опозиционна Социалдемократическа партия Зоран Заев.

Ходът на президента бе осъден от Европейския съюз и Съединените щати, припомня АФП. Вчера посланиците на страните от ЕС се срещнаха с президента, но не бе съобщено какво е било разисквано на срещата.

"Посланиците на ЕС се срещнаха с президента Иванов. Амнистията поставя под съмнение отговорността на правовата държава пред закона. Какво бъдеще има страната и нейната евроатлантическа интеграция?", написа в Тwitter представителят на ЕС в Скопие Айво Орав.

ЕС покани македонските лидери във Виена в петък на разговори, на които да се търси решение на политическата криза, добавя АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

Щом е осъден от Сащ и ЕС, значи е те са платили протестите.

fallback